vMind'a Hoş Geldiniz

Size bugün nasıl yardımcı olabiliriz?

Giriş Yapın

Artan siber saldırılar, gelişen teknoloji ve değişen kullanıcı alışkanlıkları kurumları dışarıdan veya içeriden oluşabilecek pek çok saldırıya karşı dikkatli olmaya, ek güvenlik önlemleri almaya mecbur bırakmaktadır. Şirketler ve kurumlar için oluşan maddi kayıplar yanında oluşabilecek prestij kaybı hayati önem taşımaktadır.  

Bu yazımızda sizlere, modern siber güvenlik altyapısının iki kritik bileşeni olan IAM (Kimlik ve Erişim Yönetimi) ve PAM (Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi) nedir? bu iki çözüm arasındaki temel farklar nelerdir? onları aktaracağız.  

Aslında, her iki çözüm de hassas verilere ve kaynaklara olan kullanıcı erişimlerini kontrol etmek için tasarlanmıştır, ancak farklı amaçlara hizmet ederler ve bir şirketin, kurumun güvenlik mimarisi içinde farklı seviyelerde çalışırlar.

IAM, daha çok kuruluşların kullanıcı kimliklerini ve bilgi sistemlerine erişimi yönetmek için kullandıkları politikalar, süreçler ve teknolojiler grubunu ifade eden geniş bir terimdir. IAM sistemleri, hassas bilgileri yetkisiz erişime karşı korurken, kullanıcıların işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları kaynaklara uygun düzeyde erişime sahip olmalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Öte yandan PAM, ayrıcalıklı erişimi yönetmeye ve izlemeye odaklanan daha spesifik bir IAM alt kümesidir. Ayrıcalıklı erişim, kullanıcıların yazılım yükleme, kritik verilere erişme veya sistem düzeyinde değişiklikler yapma gibi bir kuruluşun güvenlik duruşunu potansiyel olarak etkileyebilecek eylemler gerçekleştirmesini sağlayan izinleri ve yetenekleri ifade eder. PAM çözümleri, yükseltilmiş ayrıcalıklara sahip kullanıcılar için ek kontroller ve gözetim sağlayarak içeriden gelen tehditler ve diğer güvenlik olayları riskini azaltmak üzere tasarlanmıştır.

IAM ve PAM arasındaki temel farklardan biri de kapsamlarının farklı olmasıdır. IAM sistemleri tipik olarak çalışanlar, yükleniciler, iş ortakları ve müşteriler dahil olmak üzere tüm kuruluş genelinde erişimi yönetmek için tasarlanmıştır. IAM çözümleri tipik olarak tümü geniş bir yelpazede tutarlı ve güvenli bir erişim deneyimi sağlamak üzere tasarlanmış tek noktadan oturum açma (SSO), çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ve rol tabanlı erişim kontrolü (RBAC) gibi özellikleri içerir.

Buna karşın, PAM çözümleri ise genellikle bir kuruluş içindeki daha küçük bir alt kümeye, özellikle de ayrıcalıklı erişime sahip olanlara odaklanır. PAM çözümleri, ayrıcalıklı kullanıcıların doğrulanmasını, izlenmesini ve denetlenmesini sağlamak için tasarlanmış parola kasası oluşturma, oturum izleme ve ayrıcalık yükseltme iş akışları gibi özellikleri içermektedir.
 

IAM ve PAM arasındaki diğer bir önemli fark, ele almak için tasarlandıkları risk düzeyidir. IAM çözümleri, hassas verilere ve kaynaklara yetkisiz erişimi engellemeye odaklanır, ancak ayrıcalıklara sahip yetkili kullanıcılar için aynı düzeyde kontrol ve gözetim sağlamayabilir. Genelde bu tip geniş yetkiye sahip kullanıcılar bir şirketin yumuşak karnıdır.  PAM çözümleri, ayrıcalıklı erişimin kötüye kullanılmasından veya içeriden gelen olası tehditler ve diğer güvenlik olayları riskini azaltmak için tasarlanmıştır.

Özetle, IAM ve PAM ikisi de modern bir siber güvenlik altyapısının kritik bileşenleridir. IAM çözümleri, tüm kuruluş genelinde kullanıcı kimliklerini ve erişimi yönetmek için tasarlanırken, PAM çözümleri, yükseltilmiş ayrıcalıklara sahip kullanıcılar için ek kontroller ve gözetim sağlar. Kuruluşlar hem IAM hem de PAM çözümlerini uygulayarak hassas verilerinin ve kaynaklarının yetkisiz erişime ve kötüye kullanıma karşı korunmasını sağlayabilir.

Global ölçekte, pek çok farklı sektörde deneyimlenmiş Indeed-ID IAM ve PAM çözümlerimizin detayları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2024 © vMIND Tüm Hakları Saklıdır.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu